Proč jíst vlašské ořechy


Velice často ty nejjednodušší a základní potraviny, jsou právě tou skvělou a přínosnou volbou pro naše zdraví. A proto si dnes povíme na téma vlašské ořechy. Ve vlašácích nám předává matka příroda téměř dokonalý balíček bílkovin, zdravých tuků, antioxidantů, rostlinných stereiodů a mnoho minerálů, vitamínů a stopových prvků. Chceme li nějakou potravinu korunovat, je třeba zařadit i vlašské ořechy, které jsou král. Výzkumy prokazují, že vlašské ořechy jsou velice zdravé a prospěšné pro celý náš organismus. Pouhých osm vlašských ořechů denně dodá našemu tělu několik nezbytných živin, které výrazně pomohou udržet naše zdraví.  Toto množství ořechů nám například poskytuje více než 100% denní doporučené dávky hodnot rostlinných omega-3 mastných kyselin, společně s vysokým množstvím mědi, manganu, molybdenu a biotinu. Nejen vlašské, ale i ostatní ořechy jsou pro tělo skvělým zdrojem důležitých živin. Nejlepší je ořech střídat, můžete si dopřávat para ořechy, kešu ořechy, lískové ořechy, macadamia ořechy, pekanové ořechy , piniové oříšky a pistácie. Každý z nich má svůj vlastní jedinečný nutriční profil.

vlasske-orechy-pro-zdravi-citronova-trava

 

A 7 důvodů proč si dopřávat právě vlašské ořechy

Koupit vlašské ořechy

1. Mají vlastnosti potlačující rakovinné bujení

Vlašské ořechy můžou pomoci snížit nejen riziko vzniku rakoviny prostaty, ale také rakovinu prsu. V jedné studii, kdy testovali nemocné, kteří jedli 1 šálek celých vlašských ořechů po dobu 18 týdnů, měli významně menší a pomaleji rostoucí nádory prostaty ve srovnání s kontrolní skupinou, která spotřebované stejné množství tuku, ale z jiných zdrojů. Celkově ořechová dieta sníží růst rakoviny prostaty o 30 až 40 procent. Podle další studie bylo sníženo riziko rakoviny prsu na polovinu, a zpomalil se růst nádoru o 50 procent.

2. Chrání srdce a cévy

Vlašské ořechy obsahují L-arginin aminokyselinu , která nabízí více cévní výhod pro lidé s onemocněním srdce, nebo ti, kteří mají zvýšené riziko onemocnění srdce v důsledku mnoha rizikových srdečních faktorů. Pouze v případě, že se léčíte s herpes, možná budete muset omezit přísun vlašských ořechů, protože obsahují vysoké hladiny argininu a může vyčerpat aminokyselinu lysin, což může vyvolat herpes recidivu. Vlašské ořechy také obsahují rostlinné báze omega-3 tuků kyseliny alfa-linolenové (ALA), která jsou protizánětlivý a můžou zabránit vzniku patologických krevních sraženin. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří jedí stravu s vysokým obsahem ALA jsou méně pravděpodobné, že mají smrtelný infarkt a mají téměř o 50 procent nižší riziko náhlé srdeční smrti. Jíst jen čtyři vlašské ořechy denně a  bylo prokázáno, že výrazně zvýšit hladinu srdce zdravé ALA a spotřeba ořechů podporuje zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Samostatný výzkum ukázal, že jíst stejný počet vlašských ořechů denně může snížit riziko kardiovaskulárních chorob, zvýšená frekvence spotřeby ořechů významně snižuje riziko úmrtí.

3. Vzácné a silné antioxidanty

Antioxidanty jsou velmi důležité pro naše zdraví, protože zpomalují volné radikály, které jsou jádrem rychlého stárnutí. Vlašské ořechy obsahují několik jedinečných a silných antioxidantů, které jsou k dispozici jen v několika málo běžně konzumovaných potravin. To zahrnuje chinon juglon, tanin tellimagrandin, a flavonol Morin. Vlašské ořechy obsahují antioxidanty, které jsou tak silné, že způsobují vyplachování volných radikálů, výzkumy ukázaly, že polyfenoly ořechové můžou pomoci zabránit chemickému poškození jater. V jiné studii vědci zjistili, že ořechy, zejména vlašské ořechy, mají silné antioxidační schopnosti. Ořechové polyfenoly měli nejlepší účinnost mezi testovanými ořechy a také nejvyšší lipoproteinů vázané antioxidační aktivitu. Výzkumníci došli k závěru: „Ořechy mají vysoký obsah polyfenolů antioxidantů, které vazbou na lipoproteiny inhibují oxidační procesy, které vedou k ateroskleróze. Ve studiích lidských doplňování bylo prokázáno matice ke zlepšení lipidového profilu, zvyšují funkci endotelu a snížení zánětu, to vše aniž by došlo k nárůstu tělesné hmotnosti. “

4. Kontrola váhy

Už jenom zařazením ořechů do jídelníčku optimalizujeme svoji váhu v průběhu času. Konzumace ořechů je také spojena s pocitem sytosti,  10 ořechů toto zajistí na tři dny. Vlašské ořechy jsou vhodné při většině diet na omezení tuku. Díky svým vlastnostem dokáží nahradit mnoho kalorických jídel.

5. Lepší reprodukční zdraví u mužů

Jedna z méně známých výhod vlašských ořechů je jejich vliv na mužskou plodnost. U mužů, kteří konzumují v západním stylu stravy, přidávání 75 gramů (o něco více než jednou polovinou šálku) vlašských ořechů denně významně zlepšuje kvalitu spermií, včetně vitalitu, pohyblivost a morfologii.

6. Zlepšují funkce mozku

Vlašské ořechy obsahují řadu neuroprotektivní sloučenin, včetně vitaminu E, kyseliny listové, melatoninu, omega-3 tuků a antioxidantů. Výzkum ukazuje, spotřeba ořech může podporovat zdraví mozku, včetně zvýšení inferenčního uvažování u mladých lidí. Jedna studie také zjistila, že konzumace vysoce antioxidačních potraviny, jako jsou vlašské ořechy „můžou snížit zvýšenou náchylnost k oxidačnímu stresu, ke kterému dochází při stárnutí“, „zvýšení zdravotní rozpětí,“ a také „zvyšují kognitivní a motorovou funkci stárnutí.“

7. Diabetes

Díky přírodním tukům v oříšcích bylo prokázáno, že dochází ke zlepšení metabolických parametrů u lidí s diabetem 2. typu. Bojující s nadváhou u dospělých s diabetem 2. typu testovali, testování probíhalo v přísunu čtvrt šálku vlašských ořechů denně a měli významné snížení nalačno hladinu inzulínu v porovnání s těmi, kteří ne, a toto bylo dosaženo v prvních třech měsících.

orechy-na-zdravi-citronela