Brusinky: Červený zázrak


Brusinky nejsou jen lahodným ovocem, ale jsou zcela nabité pozitivním přínosem pro lidské zdraví. Fakt, že jsou brusinky zdravé na problémy močových cest, není žádnou novinkou a pravděpodobně jste na tuto informaci určitě narazili. Ovšem červený zázrak brusinky mají celou dlouhou řadu dalších blahodárných účinků. Brusinky obsahují vitamín C a vlákninu a mají pouze 45 kalorií na celý šálek. Díky antioxidantům dokáží bojovat s mnoha nemoci a dodávají větší množství účinných látek, než třeba špenát, brokolice, jahody, červené hrozny, třešně, maliny, nebo jablka. Pouze borůvky jsou ještě více antioxidační. Ku příkladu jeden šálek brusinek má téměř 9 tisíc přírodních antioxidantů, přičemž divoké borůvky mohou obsahovat až více než 13 tisíc. Jsou velice účinné při problémy s dutinou ústní, jako jsou afty, různé oděrky, nebo i problémy se zuby. Obecně bojují proti všem zánětům. Nové studie potvrdili, že jsou účinnou prevencí rakoviny, především pak prostaty, prsu a střev.

brusinky_pro_zdravi_pouziti

Brusinky jsou připraveny ke sklizni na podzim, a ještě v zimě jsou možné sehnat čerstvé. Čerstvé brusinky vám vydrží uzavřené v igelitovém sáčku v dolní části lednice asi měsíc, pochopitelně uschovávejte vždy pouze zdravé a tvrdé plody.

Čerstvé, sušené, nebo vařené brusinky je určitě vhodné zařadit do každého jídelníčku a jíst je často. Například pokud si děláte ke snídani, vločky, nebo ovocné kaše brusinky budou skvělou zdravou další ingrediencí, nebo brusinková šťáva je také skvělou formou. Hodí se ale také skvěle do vaření a to jak ke sladkým pokrmům, tak slaným a je jedno jestli se jedná o maso, nebo sýry, obě varianty jsou výborné a zdravé.

brusinkovy_dzus_zdravi