Borůvky černé známe všichni z lesa, kde rostou v hustých a větvených keříkách, dorůstajících adž do 40 cm. Velmi dobře známe i jejich sladké modro fialové plody, krom plodů rostliny jsou ale zdravé a léčivé i listy borůvky.
Borůvkové listí
Obsahuje mnoho zdravých a důležitých prvků pro naše tělo. Jsou to organické kyseliny, tanin, třísloviny, éterický olej, pryskyřici, glokokininy které dokážou snižovat vysoký krevní cukr. Sladké plody borůvek obsahují také mnoho důležitých a léčivých látek, jako například pektin, pektosu, tuky, kyselinu citronovou, kyselinu jablečnou, kyselinu benzoovou a suxinicovou a celou řadu dalších stopových prvků. Listy borůvčí se v léčitelství používají díky vysokému obsahu glukoininu jako podpůrná léčba diabetes, ale také na léčbu břišní koliky, na desinfekci trávicího a zažívacího ústrojí a při léčbě močových cest.
Listy sbíráme v létě od června do září. Sušíme nejlépe přírodně v tmavém místě s dostatkem proudění čerstvého vzduchu, případně je možné dosušit i v troubě, nebo sušičce na nižší stupeň. Dobře usušené listy uložíme do vzduchotěsné tmavé nádoby. Nejběžnějším použitím borůvkového listí je příprava odvaru. Odvar připravíme krátkým povařením asi jednu minutu a dávkujeme po celý den v celkovém množství asi půl litru pro dospělou osobu.
Plody borůvek
Plody borůvek se používají v léčitelství na zmírnění projevů aftů a desinfekce ústní dutiny. Po staletí se také plody borůvek používají jako prostředek proti průjmovým a žaludečním onemocněním. Plody borůvek obsahují důležité antioxisdanty