Suroviny na 4 porce
- 4 ks hovězího steaku
- olivový olej na smažení
- 1 lžíce bazalkového pesta
- 1 lžíce francouzské hořčice
- 1 lžíce másla
- 100 g čerstvých, nebo naložených brusinek
- 4 lžíce cukru
- 100 ml pomerančové šťávy
- 1 lžíce citronové trávy
- Sůl
- Mletý černý pepř
Maso na steaky lehce poklepeme, potřeme pestem, překryjeme folií a necháme asi hodinu odležet. Mezitím se pustíme do brusinkové omáčky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme brusinky a citronovou trávu, lehce podlijeme vodou a dusíme, tak dlouho, než brusinky změknou. Vmícháme zbytek pesta, hořčici a zalijeme pomerančovou šťávou. Omáčku krátce provaříme a podle chuti přidáme sůl a pepř. Steaky zprudka osmažíme na oleji, naservírujeme na talíř a přelijeme brusinkovou omáčkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou a kolečkem citronu, podávat můžeme s bramborovými noky, nebo s hranolky.