Levandulový med


Suroviny

  • 50 dkg květu levandule
  • 1 litr vody
  • 2 kg třinového cukru
  • 2 limetky
  • 1 lžíci citronové trávy (může být celá i drcená)
  • 1 ks skořice celé

Postup

Květy levandule nadrtíme , dáme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme pokrájené limety, citronovou trávu a skořici. přivedeme k varu, ztlumíme a povaříme asi půl hodiny. Směs necháme 24 hodin macerovat v pokojové teplotě. Druhý den směs zcedíme, přidáme všechen cukr a na mírném plameni za občasného míchání necháme všechen rozpustit  a ještě asi 20 minut zlehka povaříme, aby měl med ideální konzistenci. ještě teplý med nalijeme do sklenic, až vychladne zavřeme a uložíme.

levandulovy_med_navod_na_pripavu_pouziti_citronove-travy

Levandulový med je výborné sladidlo pro čaj i kávu, můžete jej používat jako jste zvyklí u včelího medu, třeba namazaný na chleba s máslem. Můžete použít i jako sirup. Díky levanduli, citronové trávě, skořici a limetce bude skvělý při nachlazení a na ucpané dutiny.