Suroviny
- 50 dkg květu levandule
- 1 litr vody
- 2 kg třinového cukru
- 2 limetky
- 1 lžíci citronové trávy (může být celá i drcená)
- 1 ks skořice celé
Postup
Květy levandule nadrtíme , dáme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme pokrájené limety, citronovou trávu a skořici. přivedeme k varu, ztlumíme a povaříme asi půl hodiny. Směs necháme 24 hodin macerovat v pokojové teplotě. Druhý den směs zcedíme, přidáme všechen cukr a na mírném plameni za občasného míchání necháme všechen rozpustit a ještě asi 20 minut zlehka povaříme, aby měl med ideální konzistenci. ještě teplý med nalijeme do sklenic, až vychladne zavřeme a uložíme.
Levandulový med je výborné sladidlo pro čaj i kávu, můžete jej používat jako jste zvyklí u včelího medu, třeba namazaný na chleba s máslem. Můžete použít i jako sirup. Díky levanduli, citronové trávě, skořici a limetce bude skvělý při nachlazení a na ucpané dutiny.