Nejlepší makronky


Suroviny:

  • 2 bílky vajec (větších)
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 lžíce jemně mletých mandlí
  • strouhanou citronovou kůru z 1/2 citronu ( chemicky neupravenou)
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1/2 lžičky drcené citronové trávy
  • špetku soli

Příprava:

Z bílků našleháme hustý sníh, přidáme do něj špetku soli. Zlehka vmícháme všechen moučkový cukr, necháme chvilku odležet, aby se cukr úplně rozpustil. Přidáme citronovou trávu, citronovou kůru, anýz a  mandle a znovu promícháme. Plech pokryjeme pečícím papírem a pomocí lžíce klademe bochánky na hromádky asi 3 cm velké. Zespodu plechu párkrát poklepeme, aby vyšel vzduch a necháme 30 minut schnout. Vložíme do předehřáté trouby na 120°C. pečeme 1 hodinu, vyndáme a necháme asi 10 minut zchladnout, přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Zda jsou makronky upečené poznáme, že je jejich povrch lesklý a zespodu se nelepí k plechu. Pokud jsou pečené málo, dejte jim ještě chvilku. Pokud chceme makronky barevné můžeme použít barviva na potraviny. Hotové makronky budou nejleší, když je ještě necháte 1 den odpočívat v lednici. Plníme je marmeládou, nebo krémem, můžeme z vanilky, čokolády, nebo podle chuti.

makronky recept citronova trava