Sirup z černého bezu je nejen velice lahodný, ale také zdravý. Bez společně s citronovou trávou optimalizuje imunitu a vytváří v těle důležité antioxidanty.
A pokud máte možnost si sami natrhat plody, vyjde vás tato léčivá dobrůtka doslova na pár korun.
Ingredience:
- 1 kg zralého černého bezu
- 75 dkg třinového cukru
- 1 ks celé skořice
- 2 ks citrónů
- snítka citronové trávy celé, nebo lžička drcené
- 1 litr vody
Příprava:
Plody bezu dobře omyjeme a několikrát propláchneme čistou vodou. Pomocí vidličky odstraníme stopky a bobulky vložíme do hrnce, přidáme skořici s citronovou trávou a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a povaříme asi 40 minut. Zcedíme přes síto do druhého hrnce, přidáme cukr a šťávu z citrńů a pozvolna ohříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Jak nám trochu zchladne, můžeme ho plnit do vyvařených láhví. A uchováváme v ledničce.