Italský pokrm pesto, neboli Pesto alla genovese je lahodnou oblíbenou omáčkou v italské i celé středomořské kuchyni. jeho název vychází z italského slova pestare v překladu mlátit, nebo tlouct. Název je odvozen od klasické výroby, kdy se bazalkové listy roztloukali v hmoždíři a do nich se přidávali další ingredience. Vedle přípravy v hmoždíři můžeme pesto připravit díky modernizaci i pomocí mixéru.
Ingredience
- 50 g čerstvé bazalky
- 30 g parmazánu
- 1-2 stroužky česneku
- 6 lžic kvalitního olivového oleje
- 1 lžíce piniových oříšků ( můžete nahradit mandlemi )
- sůl dle chuti
Příprava
Vložte bazalku, česnek, olej a oříšky do mixéru a mixujte až se vytvoří krásné pyré pesto, v případě potřeby můžete přidat víc oleje, nakonec smícháme s jemně nastrouhaným parmazánem a máme hotovo. Pesto si můžete dát do uzavíratelné sklenice, v chladničce vám vydrží poměrně dlouho. Klasickou přílohou k pestu je pasta, ale můžete ho namazat i na chleba.
Tip
Pesto se dá připravit také místo bazalky z medvědího česneku.