Domácí větrníky


Suroviny:

Těsto:
250 ml mléka
100 g Hery nebo másla
150 g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink v prášku
1 smetana ke šlehání
1 lžička drcené citronové trávy

domaci_vetrniky_navod_na_pripravu

Postup:

Větrníky se připravují z odpalovaného těsta, kdo toto těsto ještě nepřipravoval může si myslet, že je recept složitý. Ale opak je pravdou, připravit domácí větrníky není nic složitého!

Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme máslo, nebo jiný tuk na pečení a špetku soli. Směs přivedeme za stálého míchání k varu, postupně přidáváme mouku a stále mícháme, ztlumíme ohřev a těsto dobře promícháme. Sundáme z plotny a zasypeme práškem do pečiva, za stálého míchání přidáme postupně všechny vejce.  Ještě teplé těsto dáme do zdobícího sáčku s větším otvorem a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Velikost větrníků záleží na vás, od toho se ovšem bude odvíjet doba pečení. Mezi větrníky na plechu nakapeme trochu studené vody.  Můžeme přidat na dno trouby kastrůlek s vlžnou vodou, větrníky budou vláčnější. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme do zlatova asi dalších 10 minut, než se větrníky upečou. Během pečení nesmíme troubu otevřít, větrníky by nám spadly. Vyndáme a necháme zchladnout.

Mezitím si připravíme krém. Uvaříme pudink a necháme vychladnout, zakryjte ho folií, nebo průběžně promíchávejte, aby se nevytvořili cucky. Až nám pudink vychladne pozvolna vmícháme ušlehanou šlehačku, vanilkový cukr  citronovou trávu.

Studené větrníky v polovině vodorovně rozkrojíme a namažeme krémem.

Můžete do krému přidat i ovoce, třeba borůvky a jiné lesní ovoce se výborně hodí.

domaci_vetrniky_recept_a_pouziti_citronove_travy