Jak na pesto


Italský pokrm pesto, neboli Pesto alla genovese je lahodnou oblíbenou omáčkou v italské i celé středomořské kuchyni. jeho název vychází z italského slova pestare v překladu mlátit, nebo tlouct. Název je odvozen od klasické výroby, kdy se bazalkové listy roztloukali v hmoždíři a do nich se přidávali další ingredience. Vedle přípravy v hmoždíři můžeme pesto připravit díky modernizaci i pomocí mixéru.

Ingredience

  • 50 g čerstvé bazalky
  • 30 g parmazánu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 6 lžic kvalitního olivového oleje
  • 1 lžíce piniových oříšků ( můžete nahradit mandlemi )
  • sůl dle chuti

pesto ingredience

Příprava

Vložte bazalku, česnek, olej a oříšky do mixéru a mixujte až se vytvoří krásné pyré pesto, v případě potřeby můžete přidat víc oleje, nakonec smícháme  s jemně nastrouhaným parmazánem a máme hotovo. Pesto si můžete dát do uzavíratelné sklenice, v chladničce vám vydrží poměrně dlouho. Klasickou přílohou k pestu je pasta, ale můžete ho namazat i na chleba.

uvařte si domácí pesto z bazalky a parmazanu za pár korun

Domácí pesto recept

Tip

Pesto se dá připravit také místo bazalky z medvědího česneku.