Jablečný závin


Jablečný závin z taženého těsta. Ingredience jsou na dva kusy závinů.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g přepuštěného másla
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky citronové šťávy ( můžeme nahradit octem)
  • špetka soli

Náplň

  • 1 kg nastrouhaných, nebo nakrájených jablek bez slupek
  • 2 lžíce třinového cukru
  • 1 lžička drcené citronové trávy
  • podle chuti můžeme přidat rozinky a oříšky

pouziti_citronove_travy_jablecny_strudl_recept

 

Do zadělávací mísy nasypeme mouku a uděláme v ní důlek. V hrníčku rozšleháme vejce, přidáme olej, vodu a citronovou šťávu, vše rozmícháme a vlijeme do připraveného důlku. Těsto od středu zpracováváme, až nám vznikne hladké těsto, které se nebude lepit. Pokud se vám těsto lepí přidejte trochu mouky, pokud bude naopak moc tuhé a bude se trhat přidejte trochu vody. Těsto musí být dokonale hladké a nesmí se lepit. Vytvořte z těsta bochánek a nechte asi na 30 minut odležet v nahřátém hrnci. Mezitím si nastrouháme, nebo nakrájíme jablka, smícháme s cukrem, posypeme je citronovou trávou a promícháme. Těsto rozdělte na polovinu, přendáme na utěrku, nebo na plátno a pomalu vytahujeme hřbetem ruky do všech směrů až bude těsto krásně tenoučké. Roztáhlé těsto potřeme rozpuštěným ale už chladným máslem a rozložíme na něj polovinu jablíček. Stejně připravíme i druhý závin. Pokud chceme přidávat rozinky, nebo oříšky dáme je na jablka. Pomocí utěrky závin pomalu zatočíme, okraje otočte pod štrůdl a potřete z hora máslem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 50-60 minut až bude závin krásně zlatavý. Před porcováním nechte trochu zchladnout. Můžeme podávat se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

jablecny_zavin_s_citronovou_travou_pouziti