Jablečný závin z taženého těsta. Ingredience jsou na dva kusy závinů.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 100 g přepuštěného másla
- 100 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- 1/2 lžičky citronové šťávy ( můžeme nahradit octem)
- špetka soli
Náplň
- 1 kg nastrouhaných, nebo nakrájených jablek bez slupek
- 2 lžíce třinového cukru
- 1 lžička drcené citronové trávy
- podle chuti můžeme přidat rozinky a oříšky
Do zadělávací mísy nasypeme mouku a uděláme v ní důlek. V hrníčku rozšleháme vejce, přidáme olej, vodu a citronovou šťávu, vše rozmícháme a vlijeme do připraveného důlku. Těsto od středu zpracováváme, až nám vznikne hladké těsto, které se nebude lepit. Pokud se vám těsto lepí přidejte trochu mouky, pokud bude naopak moc tuhé a bude se trhat přidejte trochu vody. Těsto musí být dokonale hladké a nesmí se lepit. Vytvořte z těsta bochánek a nechte asi na 30 minut odležet v nahřátém hrnci. Mezitím si nastrouháme, nebo nakrájíme jablka, smícháme s cukrem, posypeme je citronovou trávou a promícháme. Těsto rozdělte na polovinu, přendáme na utěrku, nebo na plátno a pomalu vytahujeme hřbetem ruky do všech směrů až bude těsto krásně tenoučké. Roztáhlé těsto potřeme rozpuštěným ale už chladným máslem a rozložíme na něj polovinu jablíček. Stejně připravíme i druhý závin. Pokud chceme přidávat rozinky, nebo oříšky dáme je na jablka. Pomocí utěrky závin pomalu zatočíme, okraje otočte pod štrůdl a potřete z hora máslem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 50-60 minut až bude závin krásně zlatavý. Před porcováním nechte trochu zchladnout. Můžeme podávat se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.