Jahodový džem


Uvařit domácí jahodový džem není vůbec nic složitého. Jahody můžete nahradit i jiným ovocem ve stejném množství.

Suroviny

  •  1 kg čerstvých jahod ( nebo jiného ovoce)
  • 1 kg cukr krupice ( podle kyselosti ovoce můžete i ubrat, nebo přidat)
  • 1:1 Želefix, nebo jiný želírovací prostředek
  • 8-10 ks citronové trávy sušené asi 5 cm dlouhé

jahodovy_dzem_navod_citronela

Postup

Očištěné jahody dáme do vyššího hrnce, přisypeme cukr, želírfix a citronovou trávu, vše zamícháme, ovoce pomačkáme a pomalu přivedeme k varu. Na mírnějším ohni povaříme asi 10 minut až bude ovoce správně měkké. Pokud se vytvořila pěna, odebereme ji a džem plníme do sklenic. Sklenice dobře uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Za 10 minut otočíme zpět a džem je hotový.

recept_na_domaci_marmeladu_z_jahod_a_bylinek

Tip

Pokud chcete mít ovoce na menší kousky můžete jej před vložením do hrne ještě drobně nakrájet.