Med je jedinou potravinou na světě, která se nikdy nezkazí a díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví je colosvětově velice uznávaným přírodním produktem a základním produktem přírodní medicíny v nejrůznějších kulturách.
Med se základním rozdělením dělí na med lesní a med květový. Med květový je produktem včel medonosných chovaných v úlech, které sbírají pyl a nektar z květů. Zpravidla bývá světlé barvy, příchuť medu pak udává, kde včelař své úly postaví. Pokud například umístí úly k tymiánovému poli, včelky vyprodukují med tymiánový a podobně. V našich krajích se tak často setkáváme s květinovým medem slunečnicovým a řepkovým. Med lesní bude pravděpodobně tmavší barvy je produktem stejnokřídlého hmyzu, který konzumuje mízu ze stromů a rostlin v především v lese. Med květový bývá řádově o malinko dražší, ale také jsou mu přisuzováno více léčebných účinků.
Co obsahuje med?
Léčivé účinky medu tkví z jeho přírodního složení, které obsahuje mnoho zdravých a léčebných látek pro lidské tělo. Med se vedle konzumace pro chuť i zdraví hojně používá při výrobě kosmetiky a drogistického zboží. Nejvíce zastoupení léčivých látek pak je: Vitamin A, vitamin C, vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamin D, vitamin E a K, dále bílkoviny, draslík, železo, sodík, fosfor, vápník, hořčík a aminokyseliny.
Jak se pozná kvalitní med?
Na trhu je nepřeberná nabídka nejrůznějších medů za nejrůznější ceny. Určitou garanci kvality medu vám zaručí nákup přímo u včelaře, nebo včelařské prodejně. Pokud, ale nemáte žádná včelstva ve své blízkosti a jste nuceni si vybírat pouze v klasických prodejnách, nebo e-shopech. Pokuste se zjistit původ medu a kdo za kvalitu odpovídá, pokud vám toto prodejce není schopný přesně sdělit, raději u ně nenakupujte. Kvalita medu se dá rozpoznat pouze chemickým rozborem, většina prvovýrobců- včelařů si kvalitu medu pečlivě hlídají sami a jsou schopni vám hodnoty konkrétního výrobku sdělit. Ovšem medy pochybného původu, bez konkrétních označení mohou být právě ty méně kvalitní. Pokud přeci jen chcete koupit med o kterém nemáte přesné informace, snažte se řídit především jeho hustotou. Nekvalitní medy obsahují velké procento vody, což poznáme jak se med přelívá, pokud teče příliš rychle, pravděpodobně moc kvalitní nebude. Obsah vody lze rozpoznat také podle vzduchové bubliny, která vznikne klopením. Pokud se bublina nevytvoří, nebo pohybuje li se otočením příliš rychle také to nesvědčí o vysoké kvalitě medu. Kvalitní med při lití vytváří viditelné záhyby, podobající se mašličkám, proto se o kvalitním medu říká že „mašličkuje“. To, že med zcukernatí nemá na kvalitu žádný význam. Někteří výrobci přidávají do medu látky proti tomuto procesu, což sice zajistí , že med nezcukernatí, ale bohužel sníží jeho kvalitu. Taková látka nemá v medu co dělat. Každý med někdy zcukernatí, jedinou vyjímkou je med z avokáda, ten vydrží etrémně dlouho tekutý i bez přídavných látek. V kvalitním medu nemají co dělat ani další přídavné látky, jako můžou být barviva, konzervanty, nebo sirupy. Pečlivě si proto přečtěte složení, kde by vedle medu nemělo být nic jiného. Lesní med nesmí mít na dně skleničky žádné usazeniny.
Jak nás med dokáže léčit?
Med je mezi léčivé látky řazen už od dávných časů jako zdroj přírodního léku. Často je mu přisuzován název přírodní antibiotikum, obsahem svých zdravých prvků a minerálů dokáže likvidovat škodlivé bakterie a posilovat imunitní systém u dospělých i dětí.
- Nachlazení, chřipka a záněty horních cest dýchacích
- Rýma a kašel. Můžete si připravit sirup z nakrájené cibule a medu je skvělá na podpůrnou léčbu kašle.
- Detoxikuje a ničí volné radikály.
- Popáleniny a omrzliny
- Vyrážky a kožní problémy
- Proleženiny
- Zlepšuje náladu. Díky vitaminu B12 a své sladké chuti je med účinný při nervozitě a psychické vypjatosti.
Med můžete pravidelně přidávat do čaje, nebo i do jiných nápojů. Skvěle se také hodí do vaření, k masům, nebo zelenině chutná také skvěle. Med je nazýván také jako „zlatý poklad“, konzumujte kvalitní med a podpořte tak své zdraví.