Pravda a mýty o čokoládě


Čokoláda, sladké pokušení už od dávných dob, ale není čokoláda, jako čokoláda… Jak poznat kvalitu čokolády? Primárně nám může (ale také nemusí) napovědět cena, nečekejte že za patnáct korun si můžete koupit něco čemu se dá říkat čokoláda, dokonce ani za dvacet korun se v podstatě kvalitní čokoláda zkrátka připravit nedá. Cena, ale nemusí rozhodně udávat kvalitu, je třeba se především podívat na složení uvedené na obalu. Kvalitní producenti čokolády uvádějí na obalu i původ kakaových bobů, mezi nejlepší lokaci na pěstování bobů je Venezuela, Indonésie a Ekvádor. Málokdo ví, že právě původ kakaových bobů má vliv na chuť hotové čokolády.

cokolada_ucinky

Mýty o sladké pochoutce

  • Čokoláda kazí zuby

Čokoláda zuby rozhodně nekazí, podle japonského výzkumu dokonce vyplývá, že konzumace kakaa a výrobků z něj dokonce zubům prospívá. V kvalitní hořké čokoládě je dokonce obsažen fluorid.

  • Zdravá je jen hořká čokoláda, mléčná ne

Toto může platit pouze u levných čokolád u kvalitní mléčné čokolády ne. Levné a nekvalitní čokolády mohou obsahovat škodlivé látky a látky zvyšující chuť k jídlu.

  • Čokoládu vynalezli ve Švýcarsku

Je sice pravda, že Švýcaři umějí udělat opravdu kvalitní čokoládu, světové prvenství ovšem patří obyvatelům z Mexika. Konkrétně to byl pak kmen Olméků, kteří první okolo 15. století připravili z kakaových bobů právě první čokoládový nápoj. Do Evropy se dostala čokoláda začátkem 16. století, kde se podávala buď s chilli, nebo s cukrem. První průmyslovou továrnu na výrobu čokolády vybudovali Angličané.

  • Čokoláda je droga

Kvalitní čokoláda droga není. Závislost můžete velice slabou získat u nekvalitních čokolád, pokud by jste měli pocit, že máte závislost na kvalitní čokoládu, nic se neděje, jelikož rozumné množství kvalitní čokolády bude pro váš organismus výživovým přínosem.

  • Po čokoládě se strašně tloustne.

Čokoládu je vhodné konzumovat samotnou, ne v kombinaci s dalšími potravinami. Pokud si budete čokoládu dopřávat v přiměřeném množství a budete si ji správně vychutnávat nebude mít na příbytku váhy žádný vliv.

cokolada

Účinky „kvalitní čokolády“ na zdraví

Kvalitní čokoláda obsahuje důležité látky pro lidské tělo. Je to bohatý zdroj na flavonoidy, fosfor, hořčík, měď, draslík, železo, vápník a fluor. Kombinace těchto látek stimuluje psychiku člověka do klidného a přitom aktivně koncentrovaného stavu. Je to také jedním z nejsilnějších afrodisiak, což věděli už ve středověku. Pojídání čokolády vyvolává v těle aktivaci  endorfinů, okamžitě po konzumaci tedy budete bdělí, soustředění a zároveň i vaše svaly budou připraveni na efektivní výkony.

  • Ničí volné radikály
  • Zlepšuje psychiku a tlumí pocity úzkosti
  • Reguluje vysoký krevní tlak a tím snižuje rizika infarktů
  • Podporuje krevní oběh a snižuje srážlivost krve
  • Zlepšuje koncentraci a soustředění
  • Má antioxidační účinky. Pravidelnou konzumací lze předcházet revmatickým onemocněním a poruchám nervového a pohybového systému.

cokolada_skodlive_ucinky

Nejvhodnější volbou je konzumace hořké čokolády, ale i kvalitní mléčná může tělu prospívat. Čokoláda s obsahem kolem 75% kakaa se na základě výzkumů doporučuje dávka 50 gramů na den. Ve větším množství už se léčebné účinky nenásobí a v nadměrném množství je třeba myslet na obsah kalorií.

Průměrná evropská spotřeba čokolády je 10 Kg ročně.