Aromatický kořen, co má říz je známý od dávných dob jako koření především asijské kuchyně, ale i jako zázračný lék, který se vyskytuje v lidovém léčitelství nejrůznějších kultur. V bylinkářství a lidovém léčitelství má dlouhodobou tradici, především na léčbu zažívacího traktu a na nachlazení. Už ve středověku věděli mořeplavci, že zrovna zázvor umí léčit mořskou nemoc. A porodní babky radili použití zázvoru při tlumení těhotenských nevolností.
Zázvor je podzemní oddenek stejnojmenné rostliny. V závislosti na odrůdě má většinou žlutou barvu, ale může být i bílý, nebo červený. Pěstovat se dá i v našich podmínkách, nebo čerstvý kořen zázvoru je k dispozici na našem trhu po celý rok a vždy je pochopitelně lepší, použít čerstvou surovinu. Ale pokud nemáte možnost prodává se i sušený jako koření.
V Indii se zázvor používá každý den, přidávají ho hojně do receptů, nebo podávají jen tak s citronovou, nebo limetkovou šťávou. Můžete podle jejich vzoru také vyzkoušet podávat před jídlem malý plátek zázvoru, který zabrání následné plynatosti, pocitu plnosti a podpoří činnost střev. Pokud nesnesete jeho ostrou chuť, můžete si ho nastrouhat trochu do čaje, nebo džusu.
10 léčebných důvodů proč konzumovat zázvor
- Podporuje trávení
- Snižuje nadýmání
- Léčí kašel, rýmu a působí blahodárně na celé cesty dýchací
- Čistí dutiny
- Vylepšuje vstřebávání a asimilaci základních živin v organismu
- Je protizánětlivý
- Tlumí bolesti kloubů a svalů
- Snižuje bolest hlavy při migréně
- Tlumí nevolnost po narkóze
- Je účinné afrodisiakum
Nejvíce jednoduchou formou konzumace je příprava čaje. Zázvorový čaj je velice účinný na léčbu chřipky a nachlazení nejrůznějšího typu. Čaj na nachlazení připravíte jednoduše: Oloupejte a na hrubo nastrouhejte zázvor kořenu, zalijte horkou vodou a přidejte citron, nechte malinko zchladnout a přidejte med a případně ještě další léčivé bylinky. Určitě se hodí přidat naši oblíbenou citronovou trávu, případně šalvěj, mátu, nebo diktamos.