Zázračný kořen zázvoru


Aromatický kořen, co má říz je známý od dávných dob jako koření především asijské kuchyně, ale  i jako zázračný lék, který se vyskytuje v lidovém léčitelství nejrůznějších kultur. V bylinkářství a lidovém léčitelství má dlouhodobou tradici, především na léčbu zažívacího traktu a na nachlazení. Už ve středověku věděli mořeplavci, že zrovna zázvor umí léčit mořskou nemoc.  A porodní babky radili použití zázvoru při tlumení těhotenských nevolností.

Zázvor je podzemní oddenek stejnojmenné rostliny. V závislosti na odrůdě má většinou žlutou barvu, ale může být i bílý, nebo červený. Pěstovat se dá i v našich podmínkách, nebo čerstvý kořen zázvoru je k dispozici na našem trhu po celý rok a vždy je pochopitelně lepší, použít čerstvou surovinu. Ale pokud nemáte možnost prodává se i sušený jako koření.

V Indii se zázvor používá každý den, přidávají ho hojně do receptů, nebo podávají jen tak s citronovou, nebo limetkovou šťávou. Můžete podle jejich vzoru také vyzkoušet podávat před jídlem malý plátek zázvoru, který zabrání následné plynatosti, pocitu plnosti a podpoří činnost střev. Pokud nesnesete jeho ostrou chuť, můžete si ho nastrouhat trochu do čaje, nebo džusu.

zazvor_citronela

10 léčebných důvodů proč konzumovat zázvor

  1. Podporuje trávení
  2. Snižuje nadýmání
  3. Léčí kašel, rýmu a působí blahodárně na celé cesty dýchací
  4. Čistí dutiny
  5. Vylepšuje vstřebávání a asimilaci základních živin v organismu
  6. Je protizánětlivý
  7. Tlumí bolesti kloubů a svalů
  8. Snižuje bolest hlavy při migréně
  9. Tlumí nevolnost po narkóze
  10. Je účinné afrodisiakum

Nejvíce jednoduchou formou konzumace je příprava čaje. Zázvorový čaj je velice účinný na léčbu chřipky a nachlazení nejrůznějšího typu. Čaj na nachlazení připravíte jednoduše: Oloupejte a na hrubo nastrouhejte zázvor kořenu, zalijte horkou vodou a přidejte citron, nechte malinko zchladnout a přidejte med a případně ještě další léčivé bylinky. Určitě se hodí přidat naši oblíbenou citronovou trávu, případně šalvěj, mátu, nebo diktamos.